Gyakori kérdések a gázüzemű autókkal kapcsolatban

Mit kell tudni a gázüzemű autózással kapcsolatban?

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, melynek megválaszolása után kiderül, megéri-e gázüzemű autóval közlekedni.

Átlagosan mennyibe kerül egy autó gázüzeművé alakítása?

Az átalakítási ár függ a benzines motor kialakításától, az engedélyezési díjtól (sorozat vagy egyedi engedélyes) és a beszerelt szett minőségétől, valamint az általunk választott szakszerviz munkadíjától. De az elmondható, hogy a központi injektoros 150-180.000 Ft, míg a modernebb autók (4 hengeres) 200-250.000 Ft, a nagyobb, 6-8 hengeresek 260.000 Ft-tól alakíttathatóak át.

Mikor érdemes az átalakítás mellett dönteni?

Ha a gépkocsi műszaki állapota ezt megengedi. Bizonyos esetekben az autó műszaki állapota egyszerűen nem engedi meg a gázrendszer beépítését. Adott esetben figyelembe kell venni a megtérülés időt is, mivel sok esetben a megtérülés későbbre lenne tehető, mint az autó majdani eladása.

Mennyi pénzt lehet megtakarítani egy gázos autóval?

Általában elmondható, hogy a gázüzemmóddal mintegy 30-40%-os költségmegtakarítás érhető el benzin üzemmódhoz viszonyítva.

Mennyi idő alatt térül meg az átalakítás költsége?

A fentiekből matematikai úton kiderül, de elmondható, hogy 12-20.000 km között mindenképpen, fogyasztástól függően. A magasabb fogyasztású jármű átalakítása értelemszerűen gyorsabb megtérüléshez vezet.

LPG vagy CNG autógázt válasszak?

Az LPG kúthálózata biztosított hazánkban is, a CNG sajnos lemaradásban van. A CNG üzem a gáz árából következően mintegy 30%-kal kedvezőbb. A CNG legnagyobb hátránya az óriási üzemenyagtank méret igénye, mely utólagos átépítés esetén különösen megnehezíti a döntést.

Hova kerül beépítésre a tartály?

A tartályokat a csomagtérbe (a utolsó ülés sor mögé) hosszában vagy keresztben lehet elhelyezni, vagy a pótkerék helyére beszerelni. Ebben az esetben a teljes csomagtér megmarad.

Érezhető-e gázszag a használat során?

Normál körülmények között – szakszerűen beszerelt gáztank esetén – semmilyen gázszag nem érezhető. Ha gázszagot érez akkor valami rendellenességre kell gyanakodni.

Mennyi idő alatt készül el az autó átalakítása?

Az átalakítás (szervizektől függően) általában egy-két nap, de az átalakítás utáni kötelező hatósági vizsga, vagy okmányirodai átíratás szintén időt vesz igénybe.

Szükséges-e új műszaki vizsga az átalakítás után?

Az átalakítás után az egyedi engedéllyel készült autókat kötelezően el kell vinni hatósági vizsgára, függetlenül attól, hogy mikor jár le a vizsga. A sorozat engedélyes autóknál is meg lehet ezt csinálni, vagy egy műszaki adatlapot kap és azzal az okmányirodában íratják be a gázüzemet.

Milyen speciális karbantartást igényel egy gázüzemű autó?

Az átalakítás után speciális karbantartást nem igényel. Körülbelül 15.000 km-enként szűrőt vagy szűrőket kell cseréltetni (5-15.000 Ft) és a reduktort felújítattni (15-20.000 Ft). De ez több mint 100.000 km után lehet esedékes.

Hol tudok LPG-t vagy CNG-t tankolni? Hogyan történik a tankolás?

LPG tankolási lehetőség az országban rengeteg helyen található, ezek listája megtekinthető pl. a www.holtankoljak.hu oldalon, másrészt a kutak utcai oszlopain is fel vannak tüntetve. Léteznek olyan benzinkutak, ahol a hagyományos üzemanyag (benzin, gázolaj) mellett, autógázt is lehet tankolni, illetve vannak töltőállomások, ahol kimondottan csak autógázt (LPG, CNG) töltenek a járműbe. (Autógáz töltőállomások)

CNG kút pillanatnyilag 3-4 nyilvános helyen található az országban, külföldön elterjedtebb, gyakorlatilag az LPG–vel azonos sűrűségű a kúthálózat.

A tankolás 3-5 percet vesz igénybe mindkét esetben, a folyamat hazánkban kizárólag a kútkezelő közreműködésével lehetséges.

Hogyan kell átkapcsolnom a gáz és a benzin használata között?

Az átkapcsolás gáz üzemmódról benzin üzemmódra – a modern rendszerek esetében -  automatikus.

Az átalakítás befolyásolja-e az autó teljesítményét?

A modern gázrendszereknél nincs érezhető teljesítmény visszaesés. Viszont a fogyasztása kb. 10%-kal nő.

Dízel autó is átalakítható gázüzeművé?

Kettős üzeművé igen. A dízelmotorok sajátosságai miatt valamennyi gázolajfogyasztással
mindenképpen számolni kell. LPG esetében kb 30-35%, CNG esetében akár 70% gázhányad érhető el szikragyújtás nélkül. A megtakarítás ebben az esetben nem csak a fentiekből következik.

A motor termikus hatásfoka jelentősen javul, tehát a megtérülés az így növekedett hatásfok által gerjesztett alacsonyabb fajlagos fogyasztásból számolandó vissza! Vagyis egy 10 l / 100 km fogyasztású jármű esetében a vegyes üzemnek köszönhetően kb 8.8 l-nek megfelelő fogyasztásból kalkulálva kell a fenti arányokkal számolni.

Garanciális autót hogyan lehet/érdemes átalakíttatni?

A garanciális járműveket garanciavesztés nélkül csak a szakszervizek vállalják.

Mennyire környezetbarát ez a technológia?

Jelentősen javulnak a káros anyag kibocsátási mutatók mind benzin, mind pedig diesel üzem esetén. (Részletek az LPG és CNG menüpontban.)

Behajthatok-e mélygarázsba gázüzemű autóval itthon és külföldön?

Itthon már 2011. október 6-a óta engedélyezett a mélygarázsba való behajtás, ha már új lefúvatós szelepes multiszelep van a tartályra szerelve.

Robbanás veszélyes-e a gázüzemű autó?

NEM. Téves ez a hiedelem, hiszen általánosságban és baleset esetén is elmondható, hogy a benzines autó veszélyesebb, mint a gázüzemű robbanás veszély szempontjából. (Részletes információ+videó.)

Minden benzines autó átalakítható LPG üzeművé? 

Általánosságban kijelenthető, hogy igen, bár néhány érzékeny hengerfejjel szerelt jármű átalakítása ütközhet akadályba, kérdezze beszerelő partnerét erről mindenképpen!

Felhasznált irodalom: autogazklub.hu

Egy hozzászólás a(z) “Gyakori kérdések a gázüzemű autókkal kapcsolatban” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A gázüzemű autók környezetvédelmi besorolása - Pilis Autógáz Kft.

Hozzászólások lezárva.