Veszélyes-e az autógáz mint üzemanyag?

Az autógáz vagy a benzin veszélyesebb?

Aki retteg attól, hogy az autógázzal hajtott autó nem biztonságos, a gáztartály esetleg felrobban egy ütközésnél, az óvakodjék a benzines autóktól! A benzin lobbanáspontja 220, a gázolajé 250, a földgázé 600 fok, a levegőbe jutott gáz begyújtásához is sokkal kevesebb benzinpára elég, mint földgáz.

Egy CNG-vel vagy LPG-vel hajtott autó semmivel nem kevésbé biztonságos dízel vagy benzines társainál. Egy korrekten átalakított kocsi messze legerősebb része a gáztartály, amely még akkor is bírja, ha tűzben vagy ütközésben az autó minden más eleme megsemmisült. A teljes egészében acélból, esetleg acélból és szénszál erősítésű műanyagból készülő nyomástároló edénynek, a 200 barral betöltött gáz nyomásának háromszorosát is el kell viselni. Tűz esetén az ötfunkciós biztonsági szelep kontrollált módon, egy szemvillanás alatt kiereszti a földgázt, lefáklyázza a tartályt. Ugyanez a szelep balesetkor egy tárcsa törésével segít abban, hogy a nyíláson át a földgáz akadálytalanul elillanhasson, amennyiben az ütközés ereje miatt erre van szükség.

Végül bizonyításként, bemutatunk egy angliai kísérletről készült videót, amelyből kiderül, hogyan viselkedik a felgyújtott benzines, a felgyújtott – profi műhelyben modern rendszerrel, jól képzett szakemberek által gázüzemre átalakítottautógáz üzemanyaggal tankolt autó, majd utolsóként a felgyújtott kontár módon szerelt LPG-s,

Felhasznált irodalom: www.vezess.hu