Gázüzemű autó – megéri váltani?

A gázüzemű autó havi tízezer kilométer felett  a legkedvezőbb és legolcsóbb alternatíva

Az autógáztól még mindig sokan tartanak, annak ellenére, hogy a szakszervizek európai szabványoknak megfelelő rendszereket építenek be a gépjárművekbe. Ezek biztonságos és hatékony működést biztosítanak, így a közhiedelemmel ellentétben a mélygarázsokba is be lehet hajtani ilyen autókkal is. Említésre méltó az is, hogy ezzel az alternatív üzemanyaggal csökken a járművek káros anyag kibocsátása, tehát gázautóra váltva, ha kismértékben is, de védjük környezetünket.

Az átalakítási költségeket illetően, maga a berendezés egy átlagos autóhoz körülbelül 150-250 ezer forintba kerül, nagyobb teljesítményű gépjárművek esetén ez az összeg akár 400 ezer forint is lehet.

A megtérülés pedig az éves futásteljesítménytől függ. Általánosságban kijelenthető, hogy azok számára éri meg az átalakítás, akik évente legalább 10.000 kilométert megtesznek, de évi 15 ezer kilométer felett egész biztosan.

Az LPG-t tankolók a CNG-üzemű autók tulajdonosainál sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen az országban 600 LPG-töltőállomás található.

Kissé változik majd az új meghajtásra váltók számára a megtérülés, de ez nem jelentős eltérés, mondjuk az eddigi 12.000 kilométerről 14.000 kilométerre módosul.

Felhasznált irodalom: www.pecsiujsag.hu