Már gázüzemű autóval is lehet mélygarázsban parkolni

Lehet-e gázüzemű autóval mélygarázsban parkolni?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat – 28/2011 (IX 6.) BM rendelet – tavalyi módosítása a korábbi, szinte teljes körű tiltás után, megengedte a gázüzemű autók használói számára, hogy az eddig messze elkerült parkolóházakat is igénybe vehessék járművük tárolására. 

Az újonnan megjelent országos tűzvédelmi szabályzatnak köszönhetően most már nem tilos autógázzal üzemelő autóval behajtani a parkolóházakba és a tankolás is egyszerűsödik, mert az üzemanyag kutaknál ezentúl a gáztöltő fej is azonos oszlopon lehet a benzinnel és a dízellel.

Új rendelettel szabályozta a kormány a gázos autók üzemeltetési körülményeit. Az október 6-án életbe lépő 28/2011 BM rendelet az országos tűzvédelmi szabályzatról úgy rendelkezik, hogy a „töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése.” Eszerint az autógázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás egyéb, félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autóikat.

A másik kedvező döntés a 601. paragrafus értelmében, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel − és az utóbbi években beszerelt LPG szettek már ennek megfelelőek − október hatodikát követően már nem lesz tilos mélygarázsokban parkolni. A régi szabályozás elavult volt, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét új rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak.

Örömmel dvözöljük az új szabályozást, hiszen a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak az LPG-vel közlekedőknek.

Felhasznált irodalom: www.nol.hu